Saturday, September 4, 2010

Jom try cookies..hehe




CORNFLAKES MADU COKLAT CHIPS 

Bahan A
 
150 gm butter
 
90 gm gula kastor
 
5 s/b madu
 

Bahan B
 
250 gm cornflakes [ramaskan sikit]
 
100 gm coklat chips
 
100 gm badam cincang panggang
 

Hiasan
 
paper cup kecil
 
coloring rice atau coklat rice
 

Cara
 
1. Panaskan bahan A sehingga butter cair.
 
2. Masukkan Bahan B dan gaulkan rata.
 
3. Sudukan dalam paper-cup kecil.
 
4. Hiaskan dengan coloring rice/coklat rice
 
4. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 170'C selama 8-10 minit.
 
5. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
 
    


BUTTER COOKIES 
        
 Bahan 
135 gm butter 
60 gm gula kastor 
150gm tepung gandum 
30 gm tepung jagung 

Cara 
1.Pukul butter dan gula sehinga sebati. 
2. Masukkan tepung gandum dan jagung yg telah diayakkan sedikit demi sedikit. 
3. Masukkan adunan dalam piping bag roseete [ataupun pam daisy/bunga cina]  dan pamkan dalam paper-cup. 
4. Bakar pada suhu 170'C selama 18 -20 minit.

5. Sejukkan dan simpankan dalam bekas kedap udara. 

No comments:

Post a Comment